2011. december 28., szerda

Sajtos zöldborsós rakott pulykamell

Karácsony és szilveszter között egy egytálételre gondoltam és találtam is egy nagyszerű receptet pulykamellel. Kicsit változtattam rajta saját szájízemnek megfelelően.

Hozzávalók:
7o dkg pulykamell
2 db póréhagyma
5o dkg borsó
2 ek. mustár
2oo ml tejszín
1 tojás
1o dkg sajt
15 dkg bacon
pár szem koktélparadicsom
15o ml tej
2 ek paradicsom paszta
1 fej hagyma

A hagymát felaprítom, üvegesre párolom egy evőkanál olivaolajon, majd rádobom a borsót (én fagyasztott borsót használtam, friss borsóval még finomabb). Ha megpuhult delikáttal, paradicsom pasztával és 1oo ml tejjel ízesítem. A puykamellet vékonyabb szeletekre vágom s bekenem őket mustárral, majd hűtőbe rakom fél órát pihenni. Közben a póréhagymát felszeletelem és a bacon szeleteket megpirítom mindkét oldalukon.
Egy agyagtálat 2o perccel előtte beáztattam, hogy megszívja magát vízzel.
A tál aljára rétegeztem a borsófőzeléket, ezt követi a póréhagyma fele, rárétegezzük a pulykaszeleteket, mindezt bevonjuk a bacon szeletekkel, rászórjuk a maradék póréhagymát. A rakottasra ráreszeljük a sajtot, a tojást felverjük a tejszínnel, 5o ml tejjel, némi delikáttal s nyakon öntjük vele a rakottast. Megdíszítjük az egészet pár koktélparadicsommal, s hideg sütőbe toljul kb másfél órára, vagy amíg a sajt aranybarnára nem pirul a tetején.
Ha agyagedény helyett jénait vagy tepsit használunk, 4o perc is elegendő lehet, hisz az agyagedény nehezebben melegszik fel, viszont az íz kárpótolja a hosszabb várakozást.
A borsó és póréhagyma kombinációja mennyei, lágy édeskés ízt kölcsönöz az egész ételnek. Krumplipirével nagyszerűen megy.

1 megjegyzés: