2011. december 28., szerda

Karácsonyi aprósütemény - spirál citromos

Karácsony előtt el kezdtem keresgetni aprósüti recepteket. Ezt igazán ötletesnek találtam a két szín keverékével. Eredeti recept itt:

Hozzávalók:
200 g vaj vagy Rama margarin
200 g cukor
1 tojás
400 liszt (ha túl puha még lehet adagolni)
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

A vajat megolvasztom, majd hozzáadom a cukrot és a tojást. Mixerrel habosra keverem. Hozzáadom a sót, vaníliát, a citrom reszelt héjat, a sütőport és végül a lisztet.
A csiga mintához a tésztát ketté osztjuk s az egyik felét narancssárgára/tégla színüre festjük édes paprika
őrleménnyel (az eredeti recept ételfestéket ajánl, de én az egészségesebb megoldást használtam, habár a hatást csökkenti a kevésbé élénk narancs szín. Mindkét tésztát hűtőbe teszem lefóliázva fél órára, hogy könnyebben lehessen nyújtani.
1 folpack lapon érdemes a tésztát nyújtani, így nem kell lisztezni és nem fog tapadni. Azonos méretűre nyújtom mindékt masszát, majd a fólia segitségével a narancs színű masszát a fehér masszára fordítom, majd csigaszerűen feltekerem, igen szorosan.
A hengert még egy negyed órára hűtőbe rakom hogy könyebben szeleteljem. Cérnával  vagy éles fogas késsel (hogy megmaradjon a spirál forma) szeletelem fél centis szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
 
A vendégeim gyerekei imádták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése