2012. március 13., kedd

Pacal leves

Manapság az emberek mellőzik a levest, megelégednek a salátával és a főétellel. Étteremi étkezések esetén merül fel a leves rendelése, s ekkor többnyire olyan levest szeretünk rendelni amit nehéz otthon elkészíteni, vagy egyszerűen nem szoktuk otthon készíteni különböző előítéletek miatt.
Ilyen a pacal leves! Kevesen készítik otthon, mert abban a tévhitben élnek, hogy nehéz elkészíteni, sok vele a munka, kellemetlen a szaga...
E recept által ezen kételyeket szeretném elosztlatni...nállunk egy igen kedvelt és elég sűrűn főzött leves.
Hozzávalók:
1 csomag előfőzött, fagyasztott/mélyhűtött pacal (kb. 1 kg)
1-2 csípőspaprika
1 piros kápia paprika
5-6 cikk fokhagyma
3-4 murok
2 kanál olívaolaj
2 kanál liszt
2oo ml tejszín vagy tej
A pacalt felolvasztjuk, jól átmossuk, ha nincs felszeletelve csíkokra vágjuk, s kuktában 1o-15 percet főzzük (a főzési idő attól függ mennyire szeretnénk puhára főzni, saját tapasztalat, hogy 2o perc főzés után jó puhára fő, de nagyon összeesik térfogatban, ezért a 1o percnél picit roppanós és 15 percnél vajpuha) A kuktában főzés előnye, hogy hamar kész van s nem terjeng a szag órákig a lakásban.
Ez idő alatt elkészítjük a leves levét: a murkot megpucoljuk lereszeljük, a fokhagymát fokhagymatörőn áttörjük, a kápia paprikát felkockázzuk. Ezen hozzávalókat az olivaolajon megfuttatjuk, felöntjük vízzel s ha megfőtt, a lisztből és tejszínből/tejből gyenge habarást készítünk, behabarjuk a levest. Delikáttal, csípőspaprikával ízesítjük (én a csípőst egészben rakom bele, ha elég pikáns lett a leves kiveszem belőle, hisz minnél többet áll benne a csípős annál jobban összérnek az ízek).
Ha a pacal megfőtt, leszűrjük a levétől s belerakjuk a levesbe, s együtt forraljuk pár percig.
Tejföllel, csípős paprikával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése