2011. március 7., hétfő

Tepertős túrós csusza csőben sütve, salátával

Ma este egy igazi klasszikust készítettem vacsorára. Egyszerű recept, de ízletes, nagy sikert is arattam vele.

Hozzávalók:
4oo gr kockatészta
15o gr tepertő
15o gr sonka
3oo gr júhsajt
2oo ml tejföl
1oo ml tej
1 csokor kapor
2 kanál olaj

Egy lábasban felrakok vizet főni, belevegyítve 1 kiskanál sót. Ha a víz felfőtt belerakom a tésztát s addig főzöm amíg egy kicsit rágós nem marad. Ekkor lezárom s lefedem kb. 5 percig, majd leszűröm. Ha a tészta  alatt a tüzet lezárom mielőtt teljesen megfőne, garantált, hogy soha nem fő el a tésztám, viszont a vízgőzben megpuhul annyira amennyire szükséges.
Miközben a tészta fő, elkészítem a tölteléket. Házi készítésű júhsajtot használok (Nyáron szoktam egy nagyobb adaggal vásárolni belőle, ledarálom, besózom, összegyúrom és kb fél kilós téglákat formálok belőle. Ezeket műanyag zacskókban fagyasztóban tárolom egészen elfogyasztásig). A sajtot a tejfölt, tejet, kaprot robotgépbe rakom s 2 perc alatt közepes fokozaton jól összedolgozom (azért vegyítek bele tejet is, hogy egy lágyabb masszát kapjak s csökkentsek a júhsajt karakteres ízén). A tepertőt és a sonkát kis kockákra aprítom s egy teflonos serpenyőben, zsíradék hozzáadása nélkül megpirítom.
Egy magasabb falú tepsit kikenek két kanál olajjal, belerétegezem a tészta felét, leöntöm a sajtos keverék felével, megszórom a pirított sonka és tepertő keverékének felével, majd rárakom a maradék tésztát, szószt s legvégül a tepertő és sonka keverékét. Előmelegített lerbe tolom, kb 2o percig sütöm, hogy a sajt ráolvadjon a tésztára s a teteje megpiruljon egy kicsit. 
Vegyes salátával kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése