2011. április 10., vasárnap

Citromkrémes pite

Vasárnap alkalmából, gondoltam kipróbálok valami édeset. Az ötletmerítésben a blikk nők konyha sietett segítségemre, egy citrompite recept formájában.

Hozzávalók a tésztalaphoz:
34 dkg liszt
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
22,5 dkg vaj
2-3 evőkanál hideg víz

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, sóval és cukorral, majd hozzáadjuk kis adagonként a vizet, épp annyit hogy a tészta összeálljon. Fél órára berakjuk a hűtőbe pihenni. Ha a eltelt a fél óra a tésztát belenyomkodjuk egyenletesen egy kerek torta/pite formába, alufóliát fektetünk rá és megtöltjük szárazpaszullyal, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta. Magas fokozaton előmelegített sütőben 15 percet sütjük, majd a paszulyt levéve róla még 15 percet, majd hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
12 + 15 dkg cukor
4 dkg liszt
csipet só
4 db tojássárgája
1 db citrom héja és leve
4 dkg vaj

3 dl vízbe belekeverjük a 12 dkg cukrot (az eredeti recept a cukor dupláját tartalmazta, véleményem szerint túl édes lett így csökkentettem az adagból), a lisztet, a sót, a citrom levét és héját. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük míg besűrüsödik. A végén keverjük hozzá a vajat s töltsük a krémet a észtára, s hagyjuk kihűlni.

A krém tetejére habcsókot készítünk, a tojásfehérjékből lágy habot verve, majd hozzáadva 15 dkg cukrot kemény habbá verjük. A citrompite tetejére töltjük s egy kanál domborult felével megnyomkodjuk. Addig sütjük míg a teteje aranybarna nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése