2011. március 4., péntek

Pörkölt-gombaleves

A receptet édesanyámtól tanultam, ő pedig egy szatmári családnál kóstolta először. Megszerette s megosztotta velem is egyik otthonlétem alkalmával. Egy igazán ízletes variációja a gombalevesnek.

Hozzávalók:
5oo gr gomba
1 fej hagyma
3 szál murok
1 szál petrezselyemgyökér
3 evőkanál olaj
egy csokor petrezselyemzöld
2oo gr tejföl
só, bors, pirospaprika

A gombát (ízletesebb a leves erdei gombából, vegyítve pár darab szárított gombával, de champignon-al is nagyon finom) megmosom, megtisztítom, felszeletelem. A zöldségeket megtisztítom, s lereszelem egy nagyobb lyukú reszelőn. A hagymát metisztítom, felaprítom. A zöldségeket a gombával, valamint a hagymával kb. 3 kanál olajon megpergeljük. Picit megsózzuk így a gomba levet enged s hagyjuk sülni míg az egész leve elfő, akárcsak mikor pörköltet készítünk. Ha elfőtt a gomba leve, megszórjuk egy kiskanál pirospaprikaval, s felöntjük 2-3 liter vízzel. Ha a leves felfőtt ízesítjük ízlésünk szerint (ételízesítővel, borssal, piros arannyal, paradicsomlével). Miután a leves alatt lezártuk a tüzet de még forró, belekeverjük a tejfölt. Díszíthetjük frissen vágott petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Tetszik, hogy MUROK, és nem sárgarépa.
    Régi svábos ötlet, átmentve a fiatal generációknak.

    Csak így tovább, Andi. Jó étvágyat, és várjuk az újabb recepteket, fényképestül.

    Zoltán

    VálaszTörlés