2011. március 20., vasárnap

Sajtos sertés sült, tükörtojással, mexikói zöldségkeverékkel

Újév első napján ez volt a menü otthon, gondoltam kipróbálom én is.

Hozzávalók:
1 kg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
4 szelet kipotyolt sertéshús
4 szelet sajt
4 db tojás
delikát, pirosarany, paradicsompüré, bors, só, olaj

A egy nagyobb tepsit kikenünk olajjal, belefektetjük a hússzeleteket, felöntjük egy csésze vízzel, megszórjuk borssal delikáttal, bevonjuk a tepsit alufóliával és betoljuk az előmelegített sütőbe kb 3o percre sülni. Ha az idő letelt levesszük róla a fóliát s visszarakjuk sülni míg teljesen kész. Ha a hús megsűlt mindegyik szeletre sajtot helyezünk s ráütünk egy-egy tojást is (nem gond ha nem marad rajta a tojás, ugyanolyan ízletes ha mellette sül). Kb 5 perc alatt kész a sült.
Miközben sül a hús elkészítjük a köretet. A zöldségkeveréket egy nagyobb lábosba rakjuk s két kanál olajon s egy csésze vizzel pároljuk (nem kell kifagyasztani a zöldségeket, egyenesen a fagyasztóból lehet hasaználni).
A zöldségkeveréket két kanál paradicsompasztával, egy kiskanál pirosarannyal, sóval, delikáttal és borssal ízesítjük. Savanyú uborkával vagy céklával tálaljuk.

2011. március 16., szerda

Májas rakottas

Elég későn értem haza s nem volt semmi otthon vacsorára. Régebb olvastam ezt a receptet s gondoltam kipróbálom. Egy ízletes étel s hamar elkészül.

Hozzávalók:
kb. egy kg krumpli
tej, tejföl
5oo gr csirkemáj
4-5 cikk fokhagyma
olaj, delikát
3 tojás
reszelt sajt

A krumplit megpucoljuk, megfőzzük, a tejjel tejföllel krumplipirét készítünk belőlle. A májat az áttört fokhagyma gerezdekkel kevés olajon megpirítjuk. A krumplipirét egy vajjal kikent tepsi aljára szétosztjuk, ráhalmozzuk a májat szaftjával együtt. Felverjük a három tojást egy kiskanál delikáttal s a má etejére öntjük. Megszórjuk a reszelt sajttal s előmelegített tepsibe toljuk, addig sütjük amíg a tojás megszilárdul a tetején s a sajt ráolvad a rakottasra. Kitűnő vacsora, savanyúuborkával.

Aszalt barackkal töltött csirkemell, petrezselymes mazsolás rizzsel

Szeretem az új recepteket kipróbálni, s a jókat meg is tartom. Számos receptes folyóiratot rendelek, hogy legyen honnan inspirálódjak. Az egyik decemberi számban találtam az alábbi receptet, gondoltam kipróbálom...az eredmény egy mennyei étel.

Hozzávalók:
2 kisebb csirkemell
24 szem aszalt barack
15o ml félszáraz fehérbor
2 kanál olívaolaj
8 szelet húsos szalonna
só, bors, curry por, rozmaring
2 nagy fej fokhagyma

A csirkemellek bőrét lehúzom, kicsontozom (a csontot és a bőrét félrerakom, jó lesz majd egy könnyű csirkelevesnek), mindegyik fél csirkemellet bemetszem hosszában mélyen két helyen. A bemetszéseket sózom, borsozom, megszórom curry porral. Majd mindegyik bemetszésbe hosszában benyomkodok 3-3 aszalt barackot. A csirkemelleket betűzdelem fogpiszkálóval, hogy ne nyíljanak szét, majd mindegyikre rakok két szeelt szalonnát.
A csirkemelleket behelyezem az olajjal kikent tepsibe, mellészórom a megtisztított fokhagyma kerezdeket, az egészet megszórom rozmaringgal, felöntöm a borral s bevonom a tepsit alufóliával. Előmelegített tepsibe 4o percet sütöm. Leszedem róla a fóliát és visszatolom a sütöbem míg megpirul a teteje.
Egy csésze rizset kb 1o dkg mazsolával 2 kanál olajon megpirítok, felöntöm két csésze vízzel s puhára párolom, fűszerezem delikáttal, curry porral, s mikor kész aprított petrezselyemzöldet keverek bele. Ezzel a körettel tálalom a csirkemellet. Vegyes saláta illik mellé.

2011. március 7., hétfő

Mediterrán zöldpaszuly leves, vöröshagyma salátával

Gyerek koromban nem volt a kdevencem a zöldpaszuly, de változtatva a leves receptjén egy kicsit . . . megkedveltem.
Hozzávalók:
5oo gr zöldpaszuly
2oo gr császárszalonna
1 fej hagyma
2 kanál olaj
2 szál murok
1 tojás
5 cikk fokhagyma
tej, liszt, fűszerek

Egy közepes fej hagymát megtisztítok, felaprítom s megdínsztelem a olajon a lereszelt murokkal és a felkockázott császárszalonnával együtt. Hozzáadom a zöldpaszulyt (én fagyasztott mirelit zöldpaszulyt használok, időigényesség szempontjából, de lehet konzerből, otthon elrakott befőttből vagy friss zöldpaszulyból is készíteni), felengedem kb. 2,5-3 l vízzel (izlés kérdése aki sűrűbben szereti a levest kevesebb vizet rak, aki hígabban többet).
Kb. 3 evőkanál lisztből 3 kanál tejfölből és 1oo ml tejből habarást készítünk, belekavarva az öt cikk tört fokhagymát, s behabarjuk a levest vele amint a hozzávalók megfőttek. Ha a fokhagymát a habarással együtt kavarjuk a levesbe megtartja karakteres ízét.
A tojást felverjük, megsózzuk és elkeverjük annyi liszttel, hogy egy könnyű galuskának való masszát kapjunk s kiskanállal beleszaggatjuk a fővő levesbe.
Fűszerezzük a levest sóval, borssal, delikáttal, én ezen fűszerek mellé még vegyítek egy kiskanál oregánó szárított paradicsom és fokhagyma keveréket is, ettől lesz mediterrán jellege. Viszont ha házias ízekre vágyunk a keverék helyett rakhatunk egy kiskanál tárkonyt. A levest főzzük amíg a galuska feljön a tetejére.

Szeletelt vöröshagymával tálalom, gránátalmaszörppel meglocsolva. A gránátalmaszörpöt először Törökországban kóstoltam, az ottani konyha hagyománya, hogy a levesekhez salátát kínálnak gránátalmaszörppel. A szörp egy édes-savanyú jelleget kölcsönöz a hagymának, elvéve csípős ízét.

Tepertős túrós csusza csőben sütve, salátával

Ma este egy igazi klasszikust készítettem vacsorára. Egyszerű recept, de ízletes, nagy sikert is arattam vele.

Hozzávalók:
4oo gr kockatészta
15o gr tepertő
15o gr sonka
3oo gr júhsajt
2oo ml tejföl
1oo ml tej
1 csokor kapor
2 kanál olaj

Egy lábasban felrakok vizet főni, belevegyítve 1 kiskanál sót. Ha a víz felfőtt belerakom a tésztát s addig főzöm amíg egy kicsit rágós nem marad. Ekkor lezárom s lefedem kb. 5 percig, majd leszűröm. Ha a tészta  alatt a tüzet lezárom mielőtt teljesen megfőne, garantált, hogy soha nem fő el a tésztám, viszont a vízgőzben megpuhul annyira amennyire szükséges.
Miközben a tészta fő, elkészítem a tölteléket. Házi készítésű júhsajtot használok (Nyáron szoktam egy nagyobb adaggal vásárolni belőle, ledarálom, besózom, összegyúrom és kb fél kilós téglákat formálok belőle. Ezeket műanyag zacskókban fagyasztóban tárolom egészen elfogyasztásig). A sajtot a tejfölt, tejet, kaprot robotgépbe rakom s 2 perc alatt közepes fokozaton jól összedolgozom (azért vegyítek bele tejet is, hogy egy lágyabb masszát kapjak s csökkentsek a júhsajt karakteres ízén). A tepertőt és a sonkát kis kockákra aprítom s egy teflonos serpenyőben, zsíradék hozzáadása nélkül megpirítom.
Egy magasabb falú tepsit kikenek két kanál olajjal, belerétegezem a tészta felét, leöntöm a sajtos keverék felével, megszórom a pirított sonka és tepertő keverékének felével, majd rárakom a maradék tésztát, szószt s legvégül a tepertő és sonka keverékét. Előmelegített lerbe tolom, kb 2o percig sütöm, hogy a sajt ráolvadjon a tésztára s a teteje megpiruljon egy kicsit. 
Vegyes salátával kínálom.

2011. március 6., vasárnap

Töltött gomba szaftos puliszkával

A gomba az egyik kedvenc ételem, sokféle képpen lehet variálni. Ma töltött gombát készítettem belőle, puliszkát kínálva mellé köretnek.

Hozzávalók a töltött gombához:
1 kg gomba
3oo gr júhsajt
1 köteg zöldhagyma
2o dkg gépsonka
2 db tojás
1 kanál olaj

A gombát megtisztítjuk, a szárát kiszedjük, a gombafejeket az olajjal megkent tepsibe helyezzük. A töltelékhez valókat felaprózzuk majd összekeverjük a tojással, 1 kanál tejföllel, sóval borssal ízesítjük.
Lerben közepes fokon kb 4o percet sütjük.

A puliszkához:
3oo gr máléliszt
3 fej hagyma
1 dl olaj
pirospaprika


Felrakunk 1,5 l vizet főni egy kiskanál sóval. Ha a víz felfőtt beleszórjuk a málélisztet, folytonos kavargatás mellett, egy keményebb állagú puliszkát főzve belőle. Ha a puliszka kész, kirakjuk hűlni.Közben a hagymát megtisztítjuk felaprózzuk s megdíszteljük az olajon. Hogy ne legyen olyan durva, adunk hozzá fél deci vizet s hagyjuk hogy elfőjön a leve. Ha kész, lezárjuk alatta a tüzet, s belekeverünk egy kiskanál pirospaprikát.
Ha a puliszka összeállt, vizes kanállal galuskákat szaggatunk belőle s a hagymába forgatjuk őket.

A töltött gombát a puliszka galuskákkal tálaljuk. Kész is a szombati ebéd!

2011. március 4., péntek

Pörkölt-gombaleves

A receptet édesanyámtól tanultam, ő pedig egy szatmári családnál kóstolta először. Megszerette s megosztotta velem is egyik otthonlétem alkalmával. Egy igazán ízletes variációja a gombalevesnek.

Hozzávalók:
5oo gr gomba
1 fej hagyma
3 szál murok
1 szál petrezselyemgyökér
3 evőkanál olaj
egy csokor petrezselyemzöld
2oo gr tejföl
só, bors, pirospaprika

A gombát (ízletesebb a leves erdei gombából, vegyítve pár darab szárított gombával, de champignon-al is nagyon finom) megmosom, megtisztítom, felszeletelem. A zöldségeket megtisztítom, s lereszelem egy nagyobb lyukú reszelőn. A hagymát metisztítom, felaprítom. A zöldségeket a gombával, valamint a hagymával kb. 3 kanál olajon megpergeljük. Picit megsózzuk így a gomba levet enged s hagyjuk sülni míg az egész leve elfő, akárcsak mikor pörköltet készítünk. Ha elfőtt a gomba leve, megszórjuk egy kiskanál pirospaprikaval, s felöntjük 2-3 liter vízzel. Ha a leves felfőtt ízesítjük ízlésünk szerint (ételízesítővel, borssal, piros arannyal, paradicsomlével). Miután a leves alatt lezártuk a tüzet de még forró, belekeverjük a tejfölt. Díszíthetjük frissen vágott petrezselyemzölddel.
Jó étvágyat!