Hozzávalók:
5oo gr pörköltnek való disznóhús
2oo gr aszalt szilva
1 fej hagyma
3 cikk fokhagyma
1 tk őrölt fahéj
2-3 tk méz
1 tk curry
1 tk disznóhúsnak való fűszerkeverék (Kamis)
1oo ml édes vörösbor
1 tk delikát
olivaolaj
A disznóhúst felkockázzuk és egy kanál olivaolajon pirosra sütjük. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és üvegesre pároljuk kb 2-3 perc alatt. A húst fűszerezzük a fahéjjal, a curryvel, a fűszerkeverékkel, a delikáttal és a mézzel. Hozzáadjuk az aszalt szilvát, és felöntjük a vörösborral valamint 2oo ml vízzel, fedő alatt puhára pároljuk (Ha közben elfővi a levét még pótoljuk utólag vízzel).
Zöldséges rizzsel és gránátalmaszörpös zöldség salátával tálaljuk.
2012. január 8., vasárnap
2012. január 4., szerda
Tepsis panírozott hal currys rizzsel, lerben sült zöldségekkel és sajtszósszal
Január elsején készíttettem ezt a menüt, a hagyománynak megfelelően, anyum receptje alapján...kicsit módosítottam rajta...nagyon jól sikerült.
Hozzávalók:
8o dkg tengeri hal
4o dkg tintahal
3o ml joghurt
2 tk dizsoni mustár
1 tk pirospaprika
2 csésze rizs
1 tk curry
1o dkg sajt
5oo ml tej
1 evk liszt
1 brokkoli
1 póréhagyma
5 db. murok
2o dkg gomba
2 db cukkini
A halat kiolvasztom, s összekeverem hozzá a szószt. A joghurtba belekeverem a mustárt, pirospaprikát egy csipet chilit, delikátot. Ezzel a szósszal megkenem a halszeleteket, majd lefóliázva egy órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. A maradék szószba belekeverem a tintahal karikákat s ezt is a hűtőbe rakom. A halat málélisztbe forgatom s sütőpapirral kibélelt tepsibe helyezem. A tintahalat is megszórom máléliszttel jól öszekeverem s a halra szórom az egészet. Előmelegített sütőbe helyezem, aranybarnára sütöm.
A zöldségeket megpucolom, nagyobb szeletekre, a brokkolit rózsáira szedem, s egy olivaolajjal kikent tepsibe rétegezem, megszórom delikáttal lefóliázom s 4o perc alatt megsütöm, leveszem a fóliát s még sütöm kb. 1o percet.
A két csésze rizset egy evőkanál olivaolajon megpirítom, felöntöm 3 csésze vízzel, ízesítem delikáttal és a curryvel. Mikor majdnem kész elzárom a tüzet s hagyom, hogy fedő alatt saját gőzében megpuhuljon.
Az evőkanál lisztet megpirítom s felöntöm a tejjel, csomómentesre kavarva. Ízesítem delikáttal, borssal a sajttal lereszelve, s szósz sűrűségűre főzöm.
Hozzávalók:
8o dkg tengeri hal
4o dkg tintahal
3o ml joghurt
2 tk dizsoni mustár
1 tk pirospaprika
2 csésze rizs
1 tk curry
1o dkg sajt
5oo ml tej
1 evk liszt
1 brokkoli
1 póréhagyma
5 db. murok
2o dkg gomba
2 db cukkini
A halat kiolvasztom, s összekeverem hozzá a szószt. A joghurtba belekeverem a mustárt, pirospaprikát egy csipet chilit, delikátot. Ezzel a szósszal megkenem a halszeleteket, majd lefóliázva egy órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. A maradék szószba belekeverem a tintahal karikákat s ezt is a hűtőbe rakom. A halat málélisztbe forgatom s sütőpapirral kibélelt tepsibe helyezem. A tintahalat is megszórom máléliszttel jól öszekeverem s a halra szórom az egészet. Előmelegített sütőbe helyezem, aranybarnára sütöm.
A zöldségeket megpucolom, nagyobb szeletekre, a brokkolit rózsáira szedem, s egy olivaolajjal kikent tepsibe rétegezem, megszórom delikáttal lefóliázom s 4o perc alatt megsütöm, leveszem a fóliát s még sütöm kb. 1o percet.
A két csésze rizset egy evőkanál olivaolajon megpirítom, felöntöm 3 csésze vízzel, ízesítem delikáttal és a curryvel. Mikor majdnem kész elzárom a tüzet s hagyom, hogy fedő alatt saját gőzében megpuhuljon.
Az evőkanál lisztet megpirítom s felöntöm a tejjel, csomómentesre kavarva. Ízesítem delikáttal, borssal a sajttal lereszelve, s szósz sűrűségűre főzöm.
Póréhagymás pite
Csakugyan a szilveszteri menü részeként tálaltam ezt a receptet, egyszerű, hamar elkészül, finom és mutatós.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
500 g leveles tészta
1 póréhagyma
6-8 koktélparadicsom
3 tojás
100 g sajt
só
A leveles tésztát kinyújtom, széleit kicsit feltekerem sajtrudakat rejtve bele. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, belehelyezem a tésztát, rászórjuk a felszeletelt póréhagymát, felverjük és ráöntjük a tojásokat, megszórjuk reszelt sajttal, ráhelyezzük a koktélparadicsomokat s 25-3o perc alatt készre sütjük.
Sajtos-sonkás-gombás-baconos tekercs és baconba tekert csirkemáj
Ezt a recept párost szilveszteri előételként készítettem...az elismerés nem maradt el!!!
Hozzávalók a tekercshez:
6o dkg gomba
1o dkg sonka
1o dkg sajt
1 csokor petrezselyem
2 tojás
5 nagyobb szelet kenyér (ha lehet házi)
1 fej hagyma
1o dkg bacon (6-8 szélesebb szelet)
2 cikk fokhagyma
A gombát megmosom, megtisztítom, felszeletelem. A hagymát megtisztítom, felaprítom s egy kanál olivaolajon megpirítom, hozzáadom a szeletelt gombát, sózom, borsozom s fedő alatt megpárolom, amíg a leve teljesen el nem fő.
Közben a kenyeret beáztatom vízbe, jól kifacsarom s egy tálba morzsolom, hozzáadom az apró kockára vágott sajtot, sonkát a felaprított petrezselyemzöldet a tojást, 2 cikk tört fokhagymát s végül a kihűlt gombát. Jól összedolgozom, kibélelek egy őzgerinc formát alufóliával s kibélelem a bacon szeletekkel, úgy, hogy a szeletek picit fedjék egymást. A masszát a formába kanalazom, óvatosan, hogy ne mozduljanak el a bacon szeletek, majd szépen elegyengetem a formában. Kb 4o perc alatt jól átsütöm. Én megvártam amíg a tekercs kihűlt csak ezután borítottam ki a fromából s hámoztam le róla a fóliát.
Hozzávalók a baconos csirkemájhoz:
1/2 kg csirkemáj
1o-12 szelet bacon
A májat kiolvasztom. jól átmosom, s félbe vágom őket. A bacon szeleteket is félbe vágom ha nagyobbak, s egy fél bacon szeletbe helyezek egy fél májdarabot, ráhajtom a bacon szeletet s fogpiszkálóval rögzítem. Egy tepsibe helyezem őket s kb. 3o perc alatt ropogósra sütöm őket.
Meg lehet szórni pár szem olivabogyóval...
Hozzávalók a tekercshez:
6o dkg gomba
1o dkg sonka
1o dkg sajt
1 csokor petrezselyem
2 tojás
5 nagyobb szelet kenyér (ha lehet házi)
1 fej hagyma
1o dkg bacon (6-8 szélesebb szelet)
2 cikk fokhagyma
A gombát megmosom, megtisztítom, felszeletelem. A hagymát megtisztítom, felaprítom s egy kanál olivaolajon megpirítom, hozzáadom a szeletelt gombát, sózom, borsozom s fedő alatt megpárolom, amíg a leve teljesen el nem fő.
Közben a kenyeret beáztatom vízbe, jól kifacsarom s egy tálba morzsolom, hozzáadom az apró kockára vágott sajtot, sonkát a felaprított petrezselyemzöldet a tojást, 2 cikk tört fokhagymát s végül a kihűlt gombát. Jól összedolgozom, kibélelek egy őzgerinc formát alufóliával s kibélelem a bacon szeletekkel, úgy, hogy a szeletek picit fedjék egymást. A masszát a formába kanalazom, óvatosan, hogy ne mozduljanak el a bacon szeletek, majd szépen elegyengetem a formában. Kb 4o perc alatt jól átsütöm. Én megvártam amíg a tekercs kihűlt csak ezután borítottam ki a fromából s hámoztam le róla a fóliát.
Hozzávalók a baconos csirkemájhoz:
1/2 kg csirkemáj
1o-12 szelet bacon
A májat kiolvasztom. jól átmosom, s félbe vágom őket. A bacon szeleteket is félbe vágom ha nagyobbak, s egy fél bacon szeletbe helyezek egy fél májdarabot, ráhajtom a bacon szeletet s fogpiszkálóval rögzítem. Egy tepsibe helyezem őket s kb. 3o perc alatt ropogósra sütöm őket.
Meg lehet szórni pár szem olivabogyóval...
2012. január 3., kedd
Babapiskótás meggytorta szilveszterre
Szilveszter közeledtével elkezdtem keresgélni a torta receptek között, s ez a recept igen mutatósnak hatott. A tésztalapot saját receptem szerint készítettem, viszont megtartottam a krém összetételét és a dizájnt. Szilveszter éjszakáján kiderült, hogy íz szempontjából is mennyei.
Hozzávalók a tortalaphoz:
1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze tej vagy víz
5o ml olaj
1 tojás
1 csipet só
1 zacskó sütőpor
A hozzévalókat összeturmixoljuk és egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformába öntjük, előmelegített sütőben kb. 3o perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók a krémhez:
Hozzávalók a tortalaphoz:
1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze tej vagy víz
5o ml olaj
1 tojás
1 csipet só
1 zacskó sütőpor
A hozzévalókat összeturmixoljuk és egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformába öntjük, előmelegített sütőben kb. 3o perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók a krémhez:
250 g mascarpone
200 g tejszín
1 activia natúr krémes joghurt (125 g)
1 Dr. Oetker habfixáló
350-400 g meggy (kompótot használtam)
1 rúd vanília
1 csomag babapiskóta (24 db)
1 tortazselé
A tejszínből habot verünk, hozzáadjuk a habfixálót, a mascaporne krémet, a joghurtot, vaníliát s összedolgozzuk.
A tortalapot 3 részre vágjuk, megkenjük a krémmel, megszórva meggyel (a meggy 1/3-át a félretesszük a torta tetejére), majd ha az utolsó lap is felkerült, a maradék krémmel bevonjuk az egész tortát. A krém segitségével a tortát körberagasztjuk babapiskótával.
A meggykompót levéből (15o-2oo ml) és a tortazseléből sziruppot főzünk a leírás alapján, s a meggyel megszórt tortára kanalazzuk.
Boldog új évet mindenkinek!!!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)