2011. december 28., szerda

Sajtos zöldborsós rakott pulykamell

Karácsony és szilveszter között egy egytálételre gondoltam és találtam is egy nagyszerű receptet pulykamellel. Kicsit változtattam rajta saját szájízemnek megfelelően.

Hozzávalók:
7o dkg pulykamell
2 db póréhagyma
5o dkg borsó
2 ek. mustár
2oo ml tejszín
1 tojás
1o dkg sajt
15 dkg bacon
pár szem koktélparadicsom
15o ml tej
2 ek paradicsom paszta
1 fej hagyma

A hagymát felaprítom, üvegesre párolom egy evőkanál olivaolajon, majd rádobom a borsót (én fagyasztott borsót használtam, friss borsóval még finomabb). Ha megpuhult delikáttal, paradicsom pasztával és 1oo ml tejjel ízesítem. A puykamellet vékonyabb szeletekre vágom s bekenem őket mustárral, majd hűtőbe rakom fél órát pihenni. Közben a póréhagymát felszeletelem és a bacon szeleteket megpirítom mindkét oldalukon.
Egy agyagtálat 2o perccel előtte beáztattam, hogy megszívja magát vízzel.
A tál aljára rétegeztem a borsófőzeléket, ezt követi a póréhagyma fele, rárétegezzük a pulykaszeleteket, mindezt bevonjuk a bacon szeletekkel, rászórjuk a maradék póréhagymát. A rakottasra ráreszeljük a sajtot, a tojást felverjük a tejszínnel, 5o ml tejjel, némi delikáttal s nyakon öntjük vele a rakottast. Megdíszítjük az egészet pár koktélparadicsommal, s hideg sütőbe toljul kb másfél órára, vagy amíg a sajt aranybarnára nem pirul a tetején.
Ha agyagedény helyett jénait vagy tepsit használunk, 4o perc is elegendő lehet, hisz az agyagedény nehezebben melegszik fel, viszont az íz kárpótolja a hosszabb várakozást.
A borsó és póréhagyma kombinációja mennyei, lágy édeskés ízt kölcsönöz az egész ételnek. Krumplipirével nagyszerűen megy.

Sajtos pogácsa

A szilveszteri estére a következő sajtos pogácsa receptet találtam. Igazán ropogósak lettek:

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 ek. só
25 dkg margarin
1 ek. ecet,
másfél pohár joghurt vagy sana
8 dkg sajt

A hozzávalókat összedolgoztam mixerrel (a sajtot lereszelve), ha túl puha még lehet hozzáadni lisztet, de ne legyen túl kemény. Vagy két órára beraktam a tésztát pihenni a hűtőbe. Kinyújtottam, majd pogácsaszaggatóval korongokat szagattam belőle, s bekentem őket egy felvert tojással. Előmelegített sütőben 2o perc alatt aranybarnára sütöttem.

Piperchi

Ez a tradicionális makedón étel megfogott amint először megkóstoltam egy ismerős születésnapján. Gondoltam elkészítem a Karácsonyi menü egyik előételeként.

Hozzávalók:
Két zacskó sült paprika kb. fél kiló
2 db. tojássárgája
2oo ml paradicsomszósz
3oo gr. sós juhsajt

A sült paprikát én még az ősszel elraktam fagyasztva télire. Kb. 2o - 3o deka kerükt egy-egy zacskóba. Természetesen lehet üzletit is használni. A paprikát felolvasztottam és szitában lecsepegtettem, felapróztam és összekeverve a paradicsomszósszal felmelegítettem, belekavartam a két tojássárgáját és a reszelt sajtot, de ne hagyjuk túl sokáig, a sajt nem kell megolvadjon.
Kitűnő étel, mindenki el volt ragadtatva tőle.

Karácsonyi aprósüti - narancsos, csokis, fahéjas

Mindég is kiváncsi voltam annak a vékony csokipelyhes ropogós aprósüteménynek a receptjére amit a cukrászdákban lehet kapni...nagy örömömre Karácsony előtt rátaláltam, persze azt addig nem tudtam míg meg nem kóstoltam ügyködésem remekét.

Ime a recept, eredeti formában itt:

Hozzávalók:
100 g vaj
100 g cukor
1 tojás
1 narancs héja és leve
40 g étcsokoládé
1 tk. sütőpor
250 g liszt
1 tk. rum aroma
1 tk. őrölt fahéj
 A vajat megolvasztom, hozzáadom a cukrot és a felvert tojást. A narancs héját reszelem, levét kifacsarom. Hozzáadom a cukros tojásos vajhoz. A csokit felaprítom s hozzáadom a keverékbe, a liszttel és a sütőporral, a rom aromával és a fahéjjal. Hűtőbe teszem a tésztát egy órára, a massza elég puha. Sütőpapírral kibélelt tepsibe golyókat formázok a masszából és tenyérrel szétlapítom. Előmelegítetett sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütöm.

Karácsonyi aprósütemény - spirál citromos

Karácsony előtt el kezdtem keresgetni aprósüti recepteket. Ezt igazán ötletesnek találtam a két szín keverékével. Eredeti recept itt:

Hozzávalók:
200 g vaj vagy Rama margarin
200 g cukor
1 tojás
400 liszt (ha túl puha még lehet adagolni)
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

A vajat megolvasztom, majd hozzáadom a cukrot és a tojást. Mixerrel habosra keverem. Hozzáadom a sót, vaníliát, a citrom reszelt héjat, a sütőport és végül a lisztet.
A csiga mintához a tésztát ketté osztjuk s az egyik felét narancssárgára/tégla színüre festjük édes paprika
őrleménnyel (az eredeti recept ételfestéket ajánl, de én az egészségesebb megoldást használtam, habár a hatást csökkenti a kevésbé élénk narancs szín. Mindkét tésztát hűtőbe teszem lefóliázva fél órára, hogy könnyebben lehessen nyújtani.
1 folpack lapon érdemes a tésztát nyújtani, így nem kell lisztezni és nem fog tapadni. Azonos méretűre nyújtom mindékt masszát, majd a fólia segitségével a narancs színű masszát a fehér masszára fordítom, majd csigaszerűen feltekerem, igen szorosan.
A hengert még egy negyed órára hűtőbe rakom hogy könyebben szeleteljem. Cérnával  vagy éles fogas késsel (hogy megmaradjon a spirál forma) szeletelem fél centis szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
 
A vendégeim gyerekei imádták.