2011. november 30., szerda

Töltött pulyka, lerben sült zöldségekkel



A recept a Húsvéti menüt gazdagította...kicsit későn került fel a blogomra, de melegen tudom ajánlani a Karácsonyi menü főételeként!

Hozzávalók:
Egy kb 2-3 kg-os pulyka
Olívaolaj
Barbeque fűszerkeverék
Fokhagyma
A töltelékhez:
5oo gr csirkemáj
Füstölt szalonna
Prézli
Két csokor zöldhagyma (télen egy nagyobb fej hagyma)
só, bors, pirospaprika
Petrezselyemzöld
2 egész tojás

Én mélyhűtött pulykát vettem, amely már meg volt tisztítva, így csak jól lemostam, sóval átdörzsöltem. 
A töltelékhez a hagymát megtisztítottam, felapróztam s egy kanál olivaolajon megdínszteltem. Hozzáadtam a máj darabokat (kb. 5oo gr máj elegendő egy 2-3 kg-os pulykához) s lefedve pároltam míg kész nem lett. A májat összeturmixoltam a két tojással és 2-3 kanál prézlivel (hogy ne legyen túl híg a massza), fűszerekkel. A füstölt szalonna szeleteket felkockáztam és megpirítottam saját zsírjában, majd a masszába kevertem. A pulyka hasüregét ezzel a masszával megtölttem. A masszába bele lehet nyomkodni egy-egy főtt murkot, tojást borsó szemeket, feldobva ezáltal a színvilágát. 
A pulykát bedörzsöltem barbeque fűszerkeverékkel s meglocsoltam fokhagymás olivaolajjal (az olivaolajba 2-3 cikk fokhagymát törtem). Alufóliával bevontam a tepsit s 9o percre előmelegített sütőbe helyeztem. A 9o perc leteltével a fóliát levettem s a pulkyát visszatoltam a sütőbe pirulni, időnként meglocsolgatva a pulyka levével. 

Tepsis héjában sült krumpliszeleteket és murkot kínáltam mellé köretként.