2011. április 11., hétfő

Paradicsom-krémleves brie sajttal

Egy étteremben kóstoltam a receptet kéksajttal...igazán ízletes volt, gondoltam kipróbálom itthon is. Az üzletben nem kaptam kékpenészes sajtot, így lett a recept brie sajttal (fehérpenészes lágysajt), véleményem szerint így még finomabb...

Hozzávalók:
2 doboz héjjazott paradicsom konzerv
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl tej
2 kanál liszt
Fűszerek
1 fej hagyma
3 cikk fokhagyma

A fokhagymát a hagymával felaprítjuk, megfuttatjuk 2 kanál olajon, hozzáadjuk a 2 doboz paradicsomkonzervet, a paradicsomokat feldarabolva benne. Felöntjük 2 liter vízzel s hagyjuk felfőni. A lisztből és a tejből habarást kavarunk s a levesbe habarjuk, beleszórva a felaprított petrezselyemzöldet is.
A levest delikáttal, sóval, borssal ízesítjük s hagyjuk felfőni.
A leveses tányérba brie sajtot kockázunk s rámerítjük a forró levest (Lágy sajt lévén hamar megolvad, új ízt ad a levesnek).

Pirított kenyérrel tálaljuk.

Tejfölös csirkecombok grillezett zöldségekkel

A tavasz kezdetével megkívántam a grillezett zöldségeket...sült csirkecomb kíséretében.

Hozzávalók:
4 csirkecomb (felső/alsó amit jobban szeretünk)
2 pohár tejföl
liszt, fűszerek
2 fej hagyma
fokhagyma
1 padlizsán
1 cukkini
2 paradicsom
1 pirospaprika
1 zöldpaprika
6-8 champignon gomba
olivaolaj
oregánó

A csirkecombokat a fűszeres lisztbe forgatjuk (a lisztbe 3 cikk tört fokhagymát, pirospaprikát, delikátot, barbeque port keverünk), az olajjal kikent tepsibe fektetjük s leöntjük 2 pohár tejföllel (ha szeretjük a tejfölbe pirosaranyat keverünk, s 1 dl tejet, hogy felhigítsuk a tejfölt. Ha üzleti különben megtúrósodik).
A tepsit bevonjuk alufóliával s sütőbe rakjuk 3o percre, majd levesszük róla a fóliát, s ropogósra sütjük.

Közben a zöldségeket megmossuk, felszeleteljük, mindkét oldalon grillezzük őket, egy nagy tálba rakva egy-egy réteg után sózzuk, megszórjuk oregánóval s melocsoljuk olivaolajjal.

Isteni együttes!!!

2011. április 10., vasárnap

Pizza tekercsek

A hétvégén vendégeink voltak, ezért a klasszikus pizza helyett tekercseket készítettem.

A pizza tésztához egy klasszikus receptet használtam:
3 csésze (1 csésze 250 ml) sima liszt
1 csésze langyos víz
3 ek. olaj
1 tk. balzsamecet/ borecet, fűszeres ecet, vagy sima is jó:)
1,5 - 2 tk. só
1 tk. cukor
1 tasak porélesztő

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, egy órát kelesztjük, majd kétfelé osztjuk. A tésztaadagokat kinyujtjuk téglalap alakúra s az egyik lapot bolognai szósszal kenjük meg, míg a másikat pesztós-sonkás-fetás olivabogyós keverékkel. Felcsavarjuk őket és egy centis szeleteket végunk belőle. A tekercseket tepsibe rakjuk s sajttal szórjuk meg.  Kb 2o percet sütjük.

A bolognai szószhoz megtisztítunk egy fej hagymát, apróra vágjuk s olajon megfonnyasztjuk, hozzáadunk egy fél doboz húskonzervet, a masszát fakanállal kevergetjük nyomkodjuk amíg a húskonzerv szétmállik, paradicsompasztát, oregánót, fokhagymaport adunk hozzá, ízlés szerint Pirosarannyal, sóval, borssal ízesítjük.

A pesztós szósz esetében két lehetőségünk van, magunk készítjük a szószt (elkészítése megtalálható receptjeim között), így sokkal ízletesebb, vagy készen megvesszük. Idő és hozzávalók híjján én most a kész változatot választottam.
A pizzatésztát megkenjük 2-3 evőkanál pesztóval, s megszórjuk apró kockára vágott sonkával, olivabogyóval (mag nélküli), és feta sajttal.

A recept nagy sikert aratott, s mindenki jól is lakott belőle...

Citromkrémes pite

Vasárnap alkalmából, gondoltam kipróbálok valami édeset. Az ötletmerítésben a blikk nők konyha sietett segítségemre, egy citrompite recept formájában.

Hozzávalók a tésztalaphoz:
34 dkg liszt
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
22,5 dkg vaj
2-3 evőkanál hideg víz

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, sóval és cukorral, majd hozzáadjuk kis adagonként a vizet, épp annyit hogy a tészta összeálljon. Fél órára berakjuk a hűtőbe pihenni. Ha a eltelt a fél óra a tésztát belenyomkodjuk egyenletesen egy kerek torta/pite formába, alufóliát fektetünk rá és megtöltjük szárazpaszullyal, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta. Magas fokozaton előmelegített sütőben 15 percet sütjük, majd a paszulyt levéve róla még 15 percet, majd hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
12 + 15 dkg cukor
4 dkg liszt
csipet só
4 db tojássárgája
1 db citrom héja és leve
4 dkg vaj

3 dl vízbe belekeverjük a 12 dkg cukrot (az eredeti recept a cukor dupláját tartalmazta, véleményem szerint túl édes lett így csökkentettem az adagból), a lisztet, a sót, a citrom levét és héját. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük míg besűrüsödik. A végén keverjük hozzá a vajat s töltsük a krémet a észtára, s hagyjuk kihűlni.

A krém tetejére habcsókot készítünk, a tojásfehérjékből lágy habot verve, majd hozzáadva 15 dkg cukrot kemény habbá verjük. A citrompite tetejére töltjük s egy kanál domborult felével megnyomkodjuk. Addig sütjük míg a teteje aranybarna nem lesz.